IBC tank

Automotief Blog

Een handige container
IBC staat voor 'Intermediate Bulk Container'. Het betreft dus een container met middelmatig volume, die gebruikt kan worden voor opslag en transport van bulkgoederen. Deze bulkgoederen kunnen vloeistoffen zijn, maar ook vaste stoffen die in bulk vervoerd worden. Voorbeelden hiervan zijn ertsen en graan. Een IBC tank waarin men vloeistoffen transporteert, hebben doorgaans een inhoud tussen 600 liter en 1250 liter. De IBC heeft dus een volume dat kleiner in dan de inhoud van een vloeistoftank, maar groter dan het volume van een vat. Qua grootte is het inderdaad een middelmatige container, die heel handig is voor transport van bulkgoederen. De IBC werd ontwikkeld door Olivier J. L. D'Hollander, die werkte voor het bedrijf Dow Corning. D'Hollander heeft in 1992 voor zijn 'uitvinding' een patent aangevraagd. 

IBC's voor vloeistoffen
IBC's die vloeistoffen bevatten, zijn vaak zogenaamde composiet IBC's. Deze bestaan uit een kunststof binnenrecipiënt en een uitwendige kooi van staal of een kunststof omhulsel. De bodem van de IBC bestaat vaak uit een pallet, zodat deze gemakkelijk met een vorkheftruck kan opgetild worden. Een IBC voor vloeistoffen kan ook volledig opgebouwd zijn uit metaal of uit een rigide kunststof. Bovenaan voorziet men een deksel en onderaan een kraantje of een aansluitpunt voor een slang. Een IBC waarin men gevaarlijke vloeistoffen vervoert, moet voldoen aan een hele reeks veiligheidseisen, waaronder:

  • De IBC mag chemisch niet aangetast worden door het product dat erin vervoerd wordt
  • De IBC moet bestand zijn tegen de maximale druk die zich kan ontwikkelen als de vloeistof gedeeltelijk verdampt
  • De IBC moet perfect kunnen afgesloten worden, zodat er geen product kan uitlopen
  • Een kunststof IBC moet intense zonnestraling kunnen verdragen

IBC's voor het transport van vaste stoffen
Dit soort IBC's kunnen gemaakt zijn van metaal, hout, papier, karton en kunststof. De kunststof kan geweven zijn, rigide of soepel. Een voorbeeld van een IBC bestaande uit soepele kunststof is de zogenaamde 'big bag' waarmee men steenpuin vervoert. Ook composiet IBC's, met een kunststof binnenrecipiënt en een metalen of kunststof omhulsel, komen dikwijls voor bij de opslag van vaste bulkgoederen. 

De voordelen van IBC's
IBC's zijn vaak kubusvormig en kunnen dus goed op elkaar en naast elkaar geplaatst worden. Men verliest weinig of geen ruimte bij het naast elkaar plaatsen van kubusvormige IBC's, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld cilindervormige vaten of tanks. Omdat een IBC niet het grootste volume heeft en vaak onderaan voorzien is van een pallet, volstaat een vorkheftruck om hem te verplaatsen. IBC's voor de opslag van vaste stoffen die vervaardigd zijn uit soepele kunststof, nemen bovendien weinig of geen plaats in beslag als ze leeg zijn.
Benieuwd naar welk bedrijf in NL IBC tanks aanbieden, neem dan een kijkje op de site van Roost Olie

Delen

9 januari 2017

Blog van de logistieke manager

Wist je dat Nederland ruim 12.500 transport- en koeriersbedrijven telt? Sommige zijn nationaal actief en bieden een hele resem aan bestelwagens, anderen verzorgen ook het internationaal transport per schip of vliegtuig. Als logistiek manager selecteer ik voor iedere soort opdracht de geschikte transportfirma, volg ik het transportproces op de voet en verzorg ik de noodzakelijke documenten en contracten. Zoals je wel merkt is het logistiek proces een werk van lange adem en daar wil ik jou graag even naar laten kijken - op die manier kom je pas echt tot besef welke weg jouw producten dienden af te leggen. In deze blog volgen we iedere keer opnieuw het traject van 1 product in zijn meest minutieuze details. Bovendien kan je hier terecht voor tips over de effectieve en betrouwbare logistieke en automotive systemen.