Banden

Autoservice Blog

De autoband moet het enige contactpunt zijn met het wegdek. Daarom is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de kenmerken en de voorwaarden voor het gebruik van de verschillende type banden. Om het u gemakkelijker te maken bij de keuze van de autobanden willen we u eerst een aantal belangrijke functies van de autobanden voorstellen.

De besturing - Aangezien de banden de koersstabiliteit van de auto verzekeren, zijn ze een essentieel element voor de besturing van het voertuig. Het voertuig wordt van daaruit nauwkeurig aangestuurd, en dit ongeacht de toestand van de weg of het weer maar wel op voorwaarde dat de ze in goede staat zijn en onder de juiste spanning staan.

Demping - Een juiste bandenkeuze en een correcte bandenspanning zorgen ook voor de nodige demping bij oneffen ondergronden. Dit draagt bij tot het comfort van de bestuurder en de inzittenden.

Rolweerstand - De moderne autobanden rijden soepeler en veiliger dan vroeger. Ze hebben een lagere rolweerstand waardoor ze voor meer rijplezier zorgen en voor minder verbruik en geruis.

Veiligheid - Goede autobanden zorgen voor meer veiligheid. Versleten autobanden zorgen, vooral op een nat wegdek, voor het spinnen en aquaplaning die de oorzaak zijn van talrijke ongevallen. Rekening houdend met de functies van de banden en afhankelijk van het budget dat u er wil aan besteden, kunt u kiezen tussen verschillende types van autoband.

All-seizoen en "allweather" autobanden - Dit soort band is een mix van zomer- en winterbanden. Dit type combineert in beperkte mate de goede eigenschappen van winter- en zomerbanden. Het is meestal een goedkopere optie voor zomer- en winterbanden en wordt vaak toegepast door autoverhuurbedrijven, taxibedrijven, voor kleinere stadsauto's en winter arme streken. Niettegenstaande ons klimaat in de winter over het algemeen heel wat milder geworden is, raad ik nog steeds aan om seizoenbanden te gebruiken.

Winterbanden - Winterbanden zijn altijd voorzien van het symbool M + S en het teken van de "sneeuwvlok". De afkorting staat voor sneeuw en modder en is te vinden op alle winterbanden. Winterbanden hebben een speciale rubbersamenstelling en grotere groeven, om de nodige grip op sneeuw en ijs te bieden. Ze kunnen ook overvloedig water tijdig evacueren. Een gewone autoband verhardt bij lage temperatuur en brengt de auto sneller aan het glijden. Daarom is het aan te raden om vanaf 7 graden winterbanden te gebruiken. Wanneer u bijvoorbeeld in Duitsland gaat reizen is het verplicht om binnen een bepaalde periode met winterbanden te rijden.

Zomerbanden - De zomerband is gemaakt van een rubbersamenstelling die verschilt van deze van winterbanden. In de zomer zou het rubber van winterbanden nog zachter worden dan het al is. Daardoor ontstaat een grotere rolweerstand met als gevolg een hoger verbruik en een snellere slijtage. Bij zomerbanden is het profiel ontworpen zodanig dat er minder rolweerstand is, maar ze op verschillende soorten wegen en bij een nat wegdek toch een goede grip hebben.  Naast de autobanden voor de doorsnee gebruiker zijn er ook nog banden voor speciale toepassingen zoals de off-road autoband, autobanden met een laag profiel enz.

Delen

13 maart 2017

Blog van de logistieke manager

Wist je dat Nederland ruim 12.500 transport- en koeriersbedrijven telt? Sommige zijn nationaal actief en bieden een hele resem aan bestelwagens, anderen verzorgen ook het internationaal transport per schip of vliegtuig. Als logistiek manager selecteer ik voor iedere soort opdracht de geschikte transportfirma, volg ik het transportproces op de voet en verzorg ik de noodzakelijke documenten en contracten. Zoals je wel merkt is het logistiek proces een werk van lange adem en daar wil ik jou graag even naar laten kijken - op die manier kom je pas echt tot besef welke weg jouw producten dienden af te leggen. In deze blog volgen we iedere keer opnieuw het traject van 1 product in zijn meest minutieuze details. Bovendien kan je hier terecht voor tips over de effectieve en betrouwbare logistieke en automotive systemen.