Winterbanden wanneer

Car wash & klein automateriaal Blog

Er bestaan veel misverstanden als het gaat over winterbanden en wanneer je deze nu eigenlijk precies moet gaan gebruiken.Over het algemeen bestaat de regel, dat wanneer het zeven graden of kouder is, je de winterbanden onder je auto laat zetten. Bij deze temperatuur of kouder, heb je het optimale effect van winterbanden wanneer je er mee gaat rijden. 

De voordelen van winterbanden
Als het weer onstuimiger en onvoorspelbaarder wordt, is er meer kans op gladheid. Met winterbanden zorg je er voor dat je meer grip hebt bij omstandigheden waarbij de weg glad is, bijvoorbeeld bij ijs of sneeuw. Bij gewone banden is de remweg bij 50 kilometer per uur ongeveer 60 meter terwijl dit bij winterbanden slechts 30 meter is. De remweg wordt dus korter, maar ook de wegligging is een stuk beter. Bovendien is er ook minder kans op 'aquaplaning'. Kortom, zowel de remweg, de grip als de wegligging verbeteren enorm bij het gebruik van winterbanden. Het is dan ook een misverstand m te denken dat je alleen winterbanden nodig hebt als het sneeuwt! Kortom, als de "R" in de maand zit of het is ouder dan zeven graden, wisselen naar winterbanden.
Hoe komt het nu dat winterbanden beter resteren in de kou? - Dit komt vooral door het speciale rubber dat wordt gebruikt bij winterbanden. Dit rubber wordt minder snel hard bij kou en dat is één van de redenen van de bovengenoemde voordelen. 

Zijn winterbanden verplicht?
Niet in alle landen is het gebruik van winterbanden verplicht. In Nederland ben je vrij om te kiezen welke banden je op de auto zet, maar in landen zoals Duitsland, Luxemburg, Kroatië en Slovenië ben je verplicht om winterbanden te gebruiken. Als je in deze landen geen gebruik maakt van winterbanden wanneer je door deze landen komt, heb je kans op een hoge boete. Bovendien kun je ook nig een aansprakelijk worden gesteld bij ongelukken of ongevallen.  Alternatieven? - Er zijn ook alternatieven voor het wisselen van de zomer en winterbanden. Bij het gebruik van zogenaamde de vierseizoenenband,kun je in principe in alle weertypes rijden en dus het hele jaar door veilig de weg op. Denk er wel om: Bij dit type banden heb je wel sneller sneeuwkettingen nodig als je door de sneeuw agaat rijden. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je de banden van je auto laat vervangen voor winterbanden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat de banden assen bij het type auto. Laat je daarom goed informeren door een specialist!

Delen

13 maart 2017

Blog van de logistieke manager

Wist je dat Nederland ruim 12.500 transport- en koeriersbedrijven telt? Sommige zijn nationaal actief en bieden een hele resem aan bestelwagens, anderen verzorgen ook het internationaal transport per schip of vliegtuig. Als logistiek manager selecteer ik voor iedere soort opdracht de geschikte transportfirma, volg ik het transportproces op de voet en verzorg ik de noodzakelijke documenten en contracten. Zoals je wel merkt is het logistiek proces een werk van lange adem en daar wil ik jou graag even naar laten kijken - op die manier kom je pas echt tot besef welke weg jouw producten dienden af te leggen. In deze blog volgen we iedere keer opnieuw het traject van 1 product in zijn meest minutieuze details. Bovendien kan je hier terecht voor tips over de effectieve en betrouwbare logistieke en automotive systemen.