Het leven van een autoband

Banden & wielen Blog

Autobanden, de gemiddelde automobilist verslijt er vier stuks om de drie jaar. Daarnaast zie je er ontelbaar veel wanneer je de weg op gaat en deze zelfde weg deelt met je mede weggebruikers. Maar wanneer al deze banden versleten zijn, waar blijven al deze autobanden? Elk jaar weer worden er toch zo'n zeven miljoen autobanden afgedankt, dit staat gelijk aan 110.000 ton aan autobanden. Dat is een flinke hoop.   

 

Wanneer iemand aan gebruikte autobanden denkt, denk je al snel aan de composthoop bij de boer op het land welke dienen als veredeld presse-papier om te zorgen dat het zijl niet gaat dansen op de wind.  Ook kun je na een beetje Google werk een bedrijf vonden in de buurt welke vanaf €15,- gebruikte autobanden op de velgen van jou auto aanbrengt. Dat klinkt in eerste instantie een beetje vreemd, maar waarom zou je je versleten "sloffen" niet vervangen voor een setje tweedehandse. De gemiddelde Nederlander laat al sowieso de beste van zijn slechte quartés op zijn reservewiel leggen. In het tweedehands autobanden circuit is op deze manier is een kwart van de ingezamelde autobanden te hergebruiken, alhoewel het meerendeel rechtstreeks naar Afrika gaat om daar de laatste duizenden kilometers te lopen. Dit kunnen we al een duurzame oplossing noemen, wat toch haaks staat op de wegwerp maatschappij waar wij in leven tegenwoordig. Maar uiteraard kan het duurzamer.   

 

Wanneer je het af rijden van de oude banden van je buurman niet zo ziet zitten kun je uiteraard ook kiezen voor nieuwe banden waar enkel de loopbaan van vernieuwd is. Je hebt dan weer de grip van een nieuw setje banden en je bent toch lekker verantwoord bezig.   

 

Het grootste gedeelte van de gebruikte autobanden is niet geschikt om met minimale aanpassing overnieuw als autoband te dienen. Door het scheiden van de verschillende bestanddelen van een autoband word het rubber teruggewonnen en begint zijn leven als dezelfde rubberen balletjes als waar het leven van de autoband ooit begon. Hiervan worden dan weer onderandere rubberen tegels van gemaakt, welke je terug kunt vinden op onderhand elke speeltuin. Verder worden er de meest uiteenlopende producten van vervaardigd. Denk hierbij aaneenschrijven voor auto's, rubberen balletjes voor het inwassen van kunstgrasvelden tot geluidsabsorberend materiaal om de trams in Amsterdam wat stiller te krijgen voor de omwonende. Een project wat zeer succesvol blijkt en ook in den haag toegepast zal gaan worden.   

 

Na drie jaar trouwe dienst zijn onze oude gebruikte autobanden toch gelukkig niet toe aan pensioen en dienen ze een nieuw leven in deze verduurzamende wereld. Breng ze daarom naar Bandeninzamelingsbedrijf Van der Veen VOF.

Delen

31 juli 2018

Blog van de logistieke manager

Wist je dat Nederland ruim 12.500 transport- en koeriersbedrijven telt? Sommige zijn nationaal actief en bieden een hele resem aan bestelwagens, anderen verzorgen ook het internationaal transport per schip of vliegtuig. Als logistiek manager selecteer ik voor iedere soort opdracht de geschikte transportfirma, volg ik het transportproces op de voet en verzorg ik de noodzakelijke documenten en contracten. Zoals je wel merkt is het logistiek proces een werk van lange adem en daar wil ik jou graag even naar laten kijken - op die manier kom je pas echt tot besef welke weg jouw producten dienden af te leggen. In deze blog volgen we iedere keer opnieuw het traject van 1 product in zijn meest minutieuze details. Bovendien kan je hier terecht voor tips over de effectieve en betrouwbare logistieke en automotive systemen.