Wat is het verschil tussen diverse motorbrandstoffen?

Automotief Blog

In Nederland worden verschillende motorbrandstoffen gebruikt: benzine, diesel, LPG en waterstof. Buiten de naam weten veel mensen echter niet het verschil tussen deze motorbrandstoffen. Daarom zal in deze blogpost de voor- en nadelen van deze brandstoffen worden uiteengezet. De motorbrandstoffen zijn gerangschikt van laagste tot hoogste energieopbrengst per liter brandstof. 

Waterstof 

Ten eerste is er waterstof, de jongste van de motorbrandstoffen. Dat keert zich terug in de cijfers; in Nederland rijden zo'n 40 waterstofauto's (opwegmetwaterstof.nl). Waterstof is wel een van de zuinigste motorbrandstoffen. Als dit gas verbrand wordt, wordt er alleen water gevormd, met een bescheiden 8,5 MJ (miljoen Joule) aan energie per liter. Dit is weliswaar minder dan de andere brandstoffen, maar het grote voordeel van waterstof is dat er geen CO2 vrijkomt. Toch is door het explosieve karakter van waterstof de ontwikkeling van waterstof als brandstof weliswaar gestagneerd. De prijs per kilometer is zo'n € 0,10, ongeveer net zoveel als benzine. Er moet echter ook nagedacht worden over de aanschafprijs van een waterstof auto, die aanzienlijk hoger ligt dan die van een benzinemotor, wat het op waterstof rijden niet echt economisch voordelig maakt.   

LPG   

Ten tweede is er het 'Liquefied Petroleum Gas,' oftewel autogas. Evenals waterstof wordt hier een gas als brandstof gebruikt. Ten opzichte van de waterstof wekt de LPG zo'n drie keer meer energie (26 MJ/l) op. Dat gaat helaas gepaard met de uitstoot van ongeveer 1,7 kilogram CO2 per liter. LPG wordt steeds minder gebruikt door de relatief lagere energieopbrengst en het explosieve karakter van het gas. De prijs van het gas ligt rond de € 0,08/km, wat het de op één na goedkoopste brandstof maakt. Het rijden op gas gaat echter gepaard met redelijk hoge wegenbelastingen en onderhoudskosten, waardoor het niet per definitie voordeliger is op autogas te rijden.   

Benzine   

Ten derde komen we bij benzine, nog steeds de meest gebruikte brandstof in Nederland (79% van de auto's). Met een solide 32 MJ/l is het een van de 'beste' motorbrandstoffen. Zoals de meesten waarschijnlijk wel weten, is het probleem echter, dat benzine voor veel CO2 uitstoot zorgt, per liter zo'n 2,4 kilogram. Benzine kost momenteel zo'n € 0,11/km. Op benzine rijden blijkt toch de voordeligste optie; de auto's zijn relatief goedkoper, benzinerijders betalen minder belasting en een benzine auto heeft over het algemeen minder onderhoud nodig.  Diesel  Als laatste hebben we diesel, de 'zuinigste' brandstof per liter. Diesel levert namelijk zo'n 36 MJ/l op. De CO2 uitstoot is echter wel hoger dan alle anderen, per liter diesel komt er 2,7 kilogram vrij. Omdat je meer kilometers rijdt met een liter, stabiliseert zich dit redelijk in vergelijking met het de benzine. Een kilometer op diesel rijden kost zo'n € 0,07, wat het ook gelijk de goedkoopste in de lijst maakt. Net als bij gas auto's zijn dieselauto's echter belast met hoge wegenbelastingen, waardoor het niet perse de voordeligste is.  Wat de beste motorbrandstof is, blijft moeilijk te zeggen. Er zijn voor iedere brandstof argumenten in beide richtingen. Lees je dus vooral in in alle voor- en nadelen en maak dan zelf de keuze welke brandstof jij wilt gebruiken. Daarnaast kan je ook contact opnemen met Ballering.

Delen

22 januari 2019

Blog van de logistieke manager

Wist je dat Nederland ruim 12.500 transport- en koeriersbedrijven telt? Sommige zijn nationaal actief en bieden een hele resem aan bestelwagens, anderen verzorgen ook het internationaal transport per schip of vliegtuig. Als logistiek manager selecteer ik voor iedere soort opdracht de geschikte transportfirma, volg ik het transportproces op de voet en verzorg ik de noodzakelijke documenten en contracten. Zoals je wel merkt is het logistiek proces een werk van lange adem en daar wil ik jou graag even naar laten kijken - op die manier kom je pas echt tot besef welke weg jouw producten dienden af te leggen. In deze blog volgen we iedere keer opnieuw het traject van 1 product in zijn meest minutieuze details. Bovendien kan je hier terecht voor tips over de effectieve en betrouwbare logistieke en automotive systemen.