De banden van uw auto uitlijnen is belangrijker dan u denkt!

Banden & wielen Blog

Wat houdt de banden uitlijnen in?
 
Het uitlijnen van autobanden wordt in de volksmond ook wel eens balanceren of uitbalanceren genoemd. Het uitlijnen van de banden is echter iets anders dan balanceren. Bij het banden uitlijnen worden de velgen van de wielen dusdanig afgesteld, dat de banden exact in een recht spoor draaien ten opzichte van elkaar. Bij balanceren wordt ervoor gezorgd dat alle banden precies dezelfde zwaarte hebben. Beide methoden, uitlijnen en balanceren, zijn erop gericht om de auto comfortabeler en stabieler te laten rijden, zodat de auto minder trilt. Maar de methodieken hebben nog meer voordelen te bieden, zoals een lager brandstofverbruik en ervoor zorgen dat je veiliger kunt rijden.
 
De banden laten uitlijnen van je auto: wanneer is dit nodig?
 
Het uitlijnen van auto's gebeurt in uiteenlopende situaties. Een van de situaties waarin veelal voor uitlijning wordt gekozen, is als de auto niet meer recht stuurt. Trilt het stuur of wijkt de auto af terwijl je het stuur recht houdt, dan is het aan te raden om de auto te laten uitlijnen. Niet alleen gaat jouw auto hiervan prettiger en rechter rijden. Maar daarnaast heeft de uitlijning van auto's ook nog andere voordelen. Een andere reden om de auto naar de garage te brengen voor uitlijning, is als de auto te zwaar of juist te gemakkelijk stuurt. In dit soort gevallen worden de banden door uitlijnen anders afgesteld. Een derde situatie komt ook voor: een auto stuurt nadat je een bocht hebt genomen niet goed of helemaal niet meer terug. Ten slotte is uitlijnen nodig als er sprake is van ene bovengemiddelde slijtage van de banden.
 
Welke voordelen levert het uitlijnen van de banden je op?
 
Een van de grootste pluspunten van de banden laten uitlijnen, is dat jouw bolide een stuk aangenamer en gemakkelijker rijdt. Het sturen gaat eenvoudiger en de auto is qua wegligging een stuk stabieler. In de tweede plaats is een groot voordeel van bandenuitlijning het feit dat de wielen van de auto een stuk minder hard slijten. Hierdoor hoeven de banden minder vaak vervangen te worden. Banden die op de juiste manier zijn uitgelijnd, dat is het derde pluspunt, hebben een betere grip op de weg. Dat rijdt een stuk veiliger en prettiger. Ten vierde verbruiken auto's waarvan de banden professioneel uitgelijnd zijn aanzienlijk minder brandstof dan auto's waarbij dit niet is gedaan. Verder is het fijne aan goed uitgelijnde wielen dat hierdoor de mechanische onderdelen in de wielassen minder snel aan slijtage onderhevig zijn. De auto blijft dus langer in een goede staat. Al met al kan uitlijning dan ook zorgen voor een interessante kostenbesparing!

Delen

10 december 2019

Blog van de logistieke manager

Wist je dat Nederland ruim 12.500 transport- en koeriersbedrijven telt? Sommige zijn nationaal actief en bieden een hele resem aan bestelwagens, anderen verzorgen ook het internationaal transport per schip of vliegtuig. Als logistiek manager selecteer ik voor iedere soort opdracht de geschikte transportfirma, volg ik het transportproces op de voet en verzorg ik de noodzakelijke documenten en contracten. Zoals je wel merkt is het logistiek proces een werk van lange adem en daar wil ik jou graag even naar laten kijken - op die manier kom je pas echt tot besef welke weg jouw producten dienden af te leggen. In deze blog volgen we iedere keer opnieuw het traject van 1 product in zijn meest minutieuze details. Bovendien kan je hier terecht voor tips over de effectieve en betrouwbare logistieke en automotive systemen.